Toplumun yaklaşık yüzde 80'inin yaşamlarının bir bölümünde bel ağrısı çektiğini, hastaların yüzde 70'inin 1 ay, yüzde 90'ının 2 ile 3 ay içinde iyileştiğini vurguladı.
Sigara içenler ile uzun yol sürücüleri, uzun süre ayakta duranlar, pozisyon değiştirmeden uzun süre oturanların bel ağrısına yakalanma riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Oğuz, ''Sırt ve karın kasları zayıf olanlar da bel ağrısına daha yatkındır'' dedi.
Bel ağrısından kurtulmak veya bel ağrısına hiç yakalanmamak için
Uyulması gereken bazı kurallar olduğunu anlatan Prof. Dr. Oğuz, şunları kaydetti: ''Dizleri kırarak sırt üstü veya yan yatmak, yataktan kalkarken önce yan dönmek sonra doğrularak oturmak ve ellerle destekleyerek ayağa kalkmak, dik oturmak, otururken beli desteklemek, dik durmak gerekir. Eğilerek yerden bir şey almamak ve eğilerek çalışmamak önemlidir.Yerden bir şey alırken ve ayakta çalışırken dizleri kırmak, yükü her iki ele paylaştırmak ve vücuda yakın olarak taşımak, yükseğe uzanarak iş yapmamak da bel sorunlarından kişiyi korur. Bel şikayetlerinin önemli bir nedeni de sigara içmektir. Bel ağrısı şikayetiyle gelen hastalardan, mutlaka sigarayı bırakmalarını istiyoruz. Çünkü sigara belde kan dolaşımını azaltıp ağrıya neden oluyor. Ayrıca sigara nedeniyle öksürük, fıtığa yol açabiliyor.''
Oğuz, uzun süre aynı pozisyonda kalmamak ve ani hareketlerden sakınmanın bel ağrısına yakalanmamak için önemli olduğunu, ayrıca bel ağrısından kurtulmak için klozet tipi tuvalet kullanılması ve düzenli egzersiz yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
cumhuriyet portal
Hiç yorum yok :
Write yorumÖNERİ VE YORUMLARINIZ