Maliye Bakanlığı ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katkılarıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan raporda sigara kullanımına ilişkin çarpıcı rakamlar ve tespitler yer alıyor.
Türkiye Rusya’dan Sonra İkinci
Raporun hazırlayıcısı olarak kısa bir sunumunu yapan Ayda Yürekli, sigara kullanımının azaltılması için öncelikle vergilerin artırılması gerektiğini savundu.Türkiye’nin en çok sigara içilen 14 ülke arasında Rusya’dan sonra ikinci sırada olduğuna dikkat çeken Yürekli, günlük ortalama 25 sigara içimiyle Türk erkeklerinin birinci sırada; günlük ortalama 15 taneyle de Türk kadınlarının ikinci sırada yer aldığının altını çizdi.
Sigaranın Zararını Bile Bile İçiyoruz
Kullanıcıların, yüzde 90’ını sigara içmenin akciğer kanseri ve kalp hastalıklarına neden olduğunu biliyor.
Bu bilince rağmen sigara içenlerin sadece yüzde 30’u sigarayı bırakmak istiyor.
Vergiler 720 Bin Kişiyi Kurtarabilir
Halen paket başına alınan maktu verginin 2 lira 65 kuruştan, 3 lira 10 kuruşa; oransal verginin de yüzde 63’ten yüzde 65’e çıkarılması istendi.
Vergideki bu ayarlamanın sigara fiyatlarını yüzde 48 oranında artıracağı hesaplandı. Böylece sigara tüketiminin yüzde 19 azalacağı, 973 bin kişinin sigarayı bırakacağı tahmin edildi.
720 bin gencin sigaraya başlamasının önleneceği, 500 bin kişinin de sigaraya bağlı erken ölümünün önüne geçileceği belirtildi. Devlet kasasına da 4.1 milyar ilave gelir sağlanacağı hesaplandı.
17 Milyonun Yarısı Sigaradan Ölecek
Dünya Sağlık Örgütü’nce hazırlanan raporda Türkiye’de sigara içen yetişkin sayısı 17 milyon 300 bin olarak tahmin edildi.Raporda “Yapılan tahminlere göre, sigara içen her iki kişiden biri sigara içmekten kaynaklanan hastalıklardan dolayı erken ölecek” denildi.
Daha tutucu bir tahminle ise sigara içen yetişkin nüfusun yüzde 40’ının yani 6 milyon 900 bininin sigara kullanımından dolayı erken öleceği belirtildi.
Gençlerin Durumu
Tahminler bununla da bitmedi. Yetişkinlerdeki sigara içme oranının genç nüfus için de aynı seviyede olması durumunda, yaşları 0 ile 15 arasında olan 6 milyon 400 bin gencin sigara içeceği tahmin edildi.Bunlardan 2 milyon 600 bininin sigara nedeniyle hayatını kaybedeceği hesaplandı.
Akciğer Kanseri En Yüksek Ülkeyiz
Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Murat Tuncer, Türkiye’nin akciğer kanseri görülme oranı en yüksek ülke olduğunu açıkladı.Tuncer, her yıl 150 bin yeni kanser hastası görüldüğünü, bunlardan 90 bininin sigarayla ilgili kanser hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybedeceklerini vurguladı.
Şu anda kanserin tedavisi için 2.3 milyar avro harcandığını, 2030’da bunun 10 milyar avroyu geçeceğini belirten Tuncer, “Hiçbir ekonomi bu kadar ağır bir kanser faturasını kaldıramaz” dedi.
trt haber
Hiç yorum yok :
Write yorumÖNERİ VE YORUMLARINIZ