Yeni haberler

5 Ocak 2013 Cumartesi

kalp damar sağlığı problemi olanlar ve diyabet hastaları için nohut

    Cumartesi, Ocak 05, 2013   Yorum yok

Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu’ndan nohutun yararları



• En çok protein, kalsiyum, çinko, magnezyum, demir mineralleri içeren tahıllardandır.
• Nohut tanelerinin dış kısımları, yüksek miktarda kalp damar sağlığını koruyan, kolesterol düşüren ve özellikle kan şekerini düzenleyen posa içerir. Özellikle kalp damar sağlığı problemi yaşayanlar ve diyabet hastalarının sofrasından eksik etmemesi gerekir.
• İç kısımları nişasta içerdiği halde dış kısımlarının posalı olması nişastanın kana karışmasını yavaşlatarak sağlıklı beslenmeye yardımcı olur.
• Doymamış yağ asitleri içerir.
• Dış kabuğu sindirilemeyen posalar (fitat ve tanenler) içerdiği için kalsiyum ve demir emilimi düşüktür.
• Doğru pişirilir, yeterli miktarda ıslatılırsa fitat ve tanenlerin etkisi kaybolarak demir ve kalsiyum bağlayıcı etkisini kaybeder.
• B ve E vitaminlerinden çok zengin olmasına rağmen; B 12 için ciddi bir kaynak değildir.
• Leblebi şeklinde tüketilmelidir.
• Etli ya da etsiz yemekleri yapılabilir.
• En yüksek proteinden yararlanıldığı şekli, diğer tahıllarla birlikte pişirildiğindedir.
• Pişirirken oda ısısında 8 saat ıslatılmalıdır. Sıcak suyla ıslatırsanız bu süre kısalır.
• Islatma suyunda şişince dış kabukları ayrıldığı için gaz yapma etkisini kaybeder.
• Baklagilleri çiğ tüketmeye çalışırsanız emilimini engelleyen enzimler nedeniyle gaz problemi yaşayabilirsiniz. İyi pişirmeyle bu özelliği gider.
• Çok yüksek ısıda uzun süre pişirirseniz protein kayıpları olur.
• Kesinlikle pişirme suyunu atmayın. B grubu vitaminler ve mineral kaybına neden olur. cumhuriyet

suhulettin hıdır

suhulettin hıdır

Güncel Sağlık Haberlerinden Videolardan oluşan Blogumuz
Ana sayfaya gitmek için tıkla →

Hiç yorum yok :
Write yorum

ÖNERİ VE YORUMLARINIZ

© 2014 deva arayanlar . Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger .