-->

1/11/2012

salgın hastalıkların takibinde geleneksel yöntemler yerine sosyal ağlar daha etkili olur iddiası

    1/11/2012 09:57:00 ÖS   Yorum yok

Bilim insanları, sosyal ağların salgınların takip ve yönetiminde önemli rol oynayabileceğini bildirdi.

sosyal ağlar daha etkili

Boston'daki Childrens Hastanesi'nden Rumi Chunara ve ekibinin yaptığı, sonuçları American Journal of Tropical Medicine and Hygiene dergisinde yayımlanan araştırma, internet üzerinden edinilen bilgilerle bir salgının daha hızlı takip edilip, daha etkin yönetilebileceğini ortaya koydu.

Bilim insanları, Haiti'deki kolera salgınını ele aldıkları araştırmada, Healthmap isimli bir bilgisayar programı kullandı.

Salgın 2 hafta ileriden takip edildi


Bilimcilerin kamu sağlığını tehdit eden olayları gerçek zamanlı izleyebilmek için 2006 yılında kurdukları program, Ekim 2010'dan itibaren salgının ilk 100 günü otomatik olarak, haber sitelerinde, bloglarda, Twitter'da ve forumlarda kolera ile ilgili tüm verileri toplayıp analiz etti.

Bilim insanlarının internet üzerinden eriştikleri verileri değerlendirerek ulaştıkları sonuç, sağlık makamları ve hastanelerden elde edilen resmi verilerle örtüştü. Hatta internet yardımıyla bilim insanları resmi kaynaklardan iki hafta ileride salgını takip etti.

Chunara, bu tekniğin salgın takibinde dünya çapında son derece ekonomik ve etkin bir yöntem olarak kullanılabileceğini belirtti. 

seyyah1906

seyyah1906

Güncel Sağlık Haberlerinden Videolardan oluşan Blogumuz
Ana sayfaya gitmek için tıkla →

Hiç yorum yok :
Write yorum

ÖNERİ VE YORUMLARINIZ

© 2014 deva arayanlar . Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger .