-->

6/12/2011

enfeksiyon tespit edebilen akıllı ped bir türk firması tarafından üretildi

    6/12/2011 02:26:00 ÖS   Yorum yok

akıllı ped üretildi

Firmanın Genel Müdürü Özlem Erkorol, yaptığı açıklamada, içinde hiç bir kimyasal madde olmayan yıkanabilir bebek bezinden sonra markalarını geliştirebilmek ve ürün kalitesini artırmak için bir kumaş geliştirdiklerini, yıkanabilir kadın pedi ve hasta bezi yaptıklarını belirtti.


Hasta bezlerinin şu anda kullanım testlerini yaptıklarını, SGK'nın onayladığını, Sağlık Bakanlığı'ndan son onayı beklediklerini ifade eden Erkorol, “Onay çıkarsa bu hasta bezleri reçeteye girecek. Hastalar bunu eczaneden alabilecek, biz de seri üretime geçeceğiz” dedi.

Hasta bezi ile birlikte ürünü tıbbi açıdan nasıl efektif hale getirebileceklerinin araştırmasını yaptıklarını söyleyen Erkorol, “Bunun araştırmasını yaparken, yurtdışı bağlantılarla biosensörleri buldum. Biosensörler bir takım verileri tanımlayabiliyor, idrardan, kandan tahlil yapabiliyor. Benzer çalışmalar dünyada var ama bunlar kullanıldıktan sonra bir daha geri dönüşümü olan şeyler değil. Biz ise bunun yıkanabilir ve tekrar kullanılabilir olanını geliştirdik. Bu geliştirdiğimiz ürünler yıkanabiliyor ve tekrar kullanılabiliyor” dedi.

Projenin, Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programına uygun olduğunun tespit edildiğini ve maddi destek alabileceğinin belirtildiğini ifade eden Erkorol, bunun için rapor hazırladıklarını, kumaşın bebek bezinde, kadın ve hasta pedinde uygulanabildiğini anlattı.

Aynı zamanda antibakteriyel olan kumaş için Türk Patent Enstitüsü'nden patent de aldıklarını belirten Erkorol, şöyle devam etti: “Adını akıllı ped anlamına gelen 'Smart Ped' koyduk. İrlanda'dan bir KOBİ ile çalışma başlattık. Proje, AB 7. Çerçeve Programında teknik aşamayı 5 üzerinden 4,1 not alarak büyük bir başarıyla geçti. İkinci aşama olan AB'ye katkısı üzerinden de yüksek not aldı. Projenin yönetimi ile ilgili yaşadığımız tek sorun, AB tarafında benim proje koordinatörü olarak Türk olmamdan kaynaklanan hassasiyet var, paranın yüzde 50'sinin Türkiye'ye gelmesiyle ilgili... 3,5 milyon avroluk bir projede, belli kriterler getirildi. Proje yönetimi ile ilgili Avrupa'dan, İrlanda'nın dışında ikinci bir KOBİ daha bulmam gerektiği söylendi. Paranın dağılımını yüzde 50-50 değil de yüzde 50'den daha azının Türkiye'ye gelmesini istiyorlar.”

HASTASIN DOKTORA GİT


Kumaşın Ar-Ge çalışmalarını tamamladıktan sonra, biosensörlerin bozulmadan defalarca kullanılabilme kabiliyetini uygulamış olacaklarını söyleyen Erkorol, “Türkiye'den bana bu anlamda destek olacak, bu işe yatırım yapacak, bu işe gönül veren yatırımcı da varsa arıyorum” diye konuştu.

Özlem Erkorol, veri sağlayan mikroçipler olan biosensörlere yüklenecek veriler sayesinde enfeksiyonların tespit edilebileceğini, enfeksiyon varsa kumaşın renginin değişeceğini, bu pedlerle doğum kontrolü (hamilelik testi) yapılabilmesinin üzerinde de çalıştıklarını belirtti.

Erkorol, “Bebek bezlerinde enfeksiyon, kadın pedlerinde hem enfeksiyon hem de adet dönemlerinde kandaki verilerle rahim hastalıkları varsa bunların rahatsızlıklarıyla ilgili, hasta pedlerindeki kullanımında ise hastanın idrarındaki bir takım enfeksiyonlarla ilgili verileri gösterecek. Kumaştaki renk değişimi ile sana diyecek ki 'senin kanında, idrarında enfeksiyon var sen doktora git'... İlla kan tahlili yaptırmana gerek kalmayacak. Şu anda biosensörlerin yıkanabilir özelliğinin artırılması aşamasındayız” dedi.
hürriyet

seyyah1906

seyyah1906

Güncel Sağlık Haberlerinden Videolardan oluşan Blogumuz
Ana sayfaya gitmek için tıkla →

Hiç yorum yok :
Write yorum

ÖNERİ VE YORUMLARINIZ

© 2014 deva arayanlar . Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger .