Uzmanlara göre tüketilen gıdalarla hastalıklar arasında yakın ilişki bulunuyor. Örneğin astım hastalarına konserve ve turşudan uzak durmaları tavsiye ediliyor.
Beslenme Uzmanı Mehlika Öktem, "Hazır salamura yiyecekler, fast foodun fazla tüketilmesi. Ve alerjen özelliği fazla olan insanların çok aşırı miktarda çilek, domates tüketmesi astımı tetikleyen faktörlerden bir tanesi" dedi.
Migren hastaları ise salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinden ve peynirden uzak durmalı.
Öktem, "Bunun haricinde şarap, kahve ve kafein tüketimi migreni tetikleyen yiyeceklerden bir kısmı" dedi.
Gastriti olanlar için ise asitli içecek ve yiyecekler tehlikeli. Kafein ise, panik atak hastalarının baş düşmanı.
Tuz oranı yüksek salamura, turşu gibi yiyecekler de tansiyon hastalarına tavsiye edilmiyor.
Öktem, "Hiçbir beslenme modelinde de yoktur ki hiçbir besin tamamen kısıtlansın. Eğer siz diyetinize dikkat ediyorsanız ılımlı ölçüde ufak kaçamaklar yapabilirsiniz" şeklinde konuştu.
trt türk
Hiç yorum yok :
Write yorumÖNERİ VE YORUMLARINIZ