-->

12/19/2010

sigara raporu türkiyede 16 milyon sigara tiryakisi var

    12/19/2010 07:01:00 ÖS   Yorum yok

16 milyon sigara tiryakisi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) tarafından hazırlanan ''sigara raporu''nda, ülke genelinde 16 milyon kişinin sigara içtiği belirtilerek, bunun 12 milyonunu erkeklerin, 4 milyonunu da kadınların oluşturduğu kaydedildi.


TESK Başkanı Bendevi Palandöken, rapora ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 15 yaş üstü nüfusun yüzde 31,2'sinin ''sigara tiryakisi'' olduğunu ifade etti.

Palandöken, rapora ilişkin özetle şu bilgileri verdi:


''Hergün sigara içenlerin yüzde 66,1'i günde yarım paketten, yüzde 15,5'i de bir paketten fazla sigara içiyor.

Ortalama olarak erkekler günde 19,3, kadınlar da 12,2 sigara içiyor.


Erkeklerin yüzde 45,4'ü günde bir paket ve yüzde 17,7'si bir paketten fazla sigara tüketiyor. Kadınların ise yüzde 7,6'sı günde bir paketten çok sigara içiyor.''

Sigara Üzerindeki Toplam Vergi Yükü Yüzde 78

Sigara üzerindeki vergi yüküne de değinen Palandöken, Ocak ayında sigara üzerindeki Özel Tüketim Vergisi'nin artırıldığını anımsatarak, sigara üzerindeki toplam vergi yükünün yüzde 78'e ulaştığını belirtti ve bunun Dünya Sağlık Örgütü'nce önerilen yüzde 75'in üzerinde olduğuna dikkati çekti.

Sigara fiyatları yüksek artış gösterdiği için tüketicilerin ucuz sigara arayışına girdiğini ifade eden Palandöken bu noktada ''kaçak sigara'' sorununa da işaret etti.

Palandöken, 2009'da sigaradan 11,5 milyar lira ÖTV tahsil eden Maliye Bakanlığı'nın 2010 yılı için 16,4 milyar lira ÖTV tahsil etmeyi amaçladığını kaydederek, bu tutarın KDV ile birlikte 20,3 milyar liraya ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Sağlık açısından sigaranın hiç tüketilmemesi gerektiğini ancak tüketilmesi halinde TAPDK belgeli sigara satan bayilerden bandrollü tütün ve tütün mamullerinin tercih edilmesinin önem taşıdığını ifade eden Palandöken, cadde ve sokak aralarında tablada sigara satışının önlenmesini istedi.

Kaçak sigara denetimlerinin uluslararası işbirliği içinde artırılması gerektiğini kaydeden Palandöken, zammın kaçağı artırdığını dile getirdi.
trt türk

seyyah1906

seyyah1906

Güncel Sağlık Haberlerinden Videolardan oluşan Blogumuz
Ana sayfaya gitmek için tıkla →

Hiç yorum yok :
Write yorum

ÖNERİ VE YORUMLARINIZ

© 2014 deva arayanlar . Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger .