-->

12/16/2010

kök hücre nakli sayesinde aids ve kanserden tamamiyle kurtuldu

    12/16/2010 08:07:00 ÖS   Yorum yok

aids ve kanserden kurtuldu

Almanya’da lösemi tedavisi gören ve aynı zamanda HIV taşıyan bir Amerikalı bir donörden yapılan kök hücre nakli sonrası her iki ölümcül hastalıktan da kurtuldu. Şaşırtan bu sonuca, donörün kan uyumunun iyi olmasının yanı sıra HIV’e doğal direnç kazandıran gen mutasyonuna sahip olmasının yol açtığı belirtildi.


AMERİKALI Timothy Ray Brown, 1995 yılında HIV (Human Immunodeficiency Virus) kaptı. 2006 yılında da kan kanserine yakalandı. 44 yaşındaki Brown’a kök hücre tedavisi uygulandı ve tedavi sonucunda Brown’da AIDS’e yol açan HIV’den eser kalmadı. Alman doktorların bu konudaki açıklaması haftalık online tıp dergisi Journal Blood’da yayımlandı.


İkinci kez kök hücre nakli


Berlin Tıp Üniversitesi’nde görevli uzmanlar kanına HIV bulaşan hastaya aynı zamanda lösemi olması nedeniyle farklı bir tedavi uyguladılar. Hastanın bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için yüksek dozda kemoterapi ve radyasyon uygulanan hastaya kemik iliğinden alınan kök hücre nakli yapıldı. 2007’nin Şubat ayında yapılan nakille birlikte hastanın HIV tedavisi için aldığı ilaçlar kesildi. 13 ay sonra, hastanın lösemisi yeniden ortaya çıktı. Tekrar kontrol altına alınan hastaya ikinci kez aynı donörden kök hücre nakli yapıldı.

Nadir görülen bir durum


Uzmanlar, donörün kök hücrelerinin nadir görülen kalıtımsal bir gen mutasyonuna sahip olduğunu ve doğal olarak HIV enfeksiyonuna karşı direnç sağladığını tespit ettiler. Doktorlardan Kristina Allers’ın hipotezine göre artık HIV’in bu hastayı etkilemesi imkansız. Yani teze göre hasta bir daha asla AIDS olmayacak. Açıklamaya göre hasta artık ne lösemi ne de HIV’le ilgili bir belirti vermiyor ve hastanın bağışıklık sistemi kendi kendine yenilenerek hasta normal sağlığına kavuştu.

Yöntem çok riskli

AIDS araştırmacıları bu rapora dayanarak ne yapılacağına bakıyor. Alabama Üniversitesi’nden Dr. Michaell Sagg bunun bir tedavi yöntemi olabileceğini ancak maliyetinin yüksek olduğunu söyledi. Saag, ayrıca kök hücre naklinin vücutla yüzde yüz uyumlu olmasının nadir görüldüğünü her zaman uyumlu bir kök hücre bulunamayabileceğini ifade etti.
hürriyet dünya

seyyah1906

seyyah1906

Güncel Sağlık Haberlerinden Videolardan oluşan Blogumuz
Ana sayfaya gitmek için tıkla →

Hiç yorum yok :
Write yorum

ÖNERİ VE YORUMLARINIZ

© 2014 deva arayanlar . Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger .