-->

12/14/2010

kapalı mekanlara tam gün sigara denetimi uygulanacak

    12/14/2010 11:56:00 ÖS   Yorum yok

sigara denetimi uygulanacak

Türkiye'de, Mayıs 2008'den bu yana kapalı mekanlarda sigara içme yasağı uygulanıyor. Ve o tarihten bu yana yurt genelinde 50 bin işletmeye cezai işlem uygulandı.

Yasağın, çeşitli yollarla "delindiği" iddiaları üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, sayıları 7 bin 600'ü bulan sigara denetçilerine " 24 saat denetim için hazır olun" talimatı verdi.


Ek önlemler bununla sınırlı değil. Yasağa uymayan işletmelere göz yuman belediye görevlileri, memurlar ve diğer kamu yöneticileri hakkında da disiplin işlemi yapılacak.

Sağlık Bakanlığı, valiliklere yazı göndererek, tüm denetim elemanlarının aktif olarak rol almasını ve denetimler sırasında kolluk kuvvetlerinin de hazır bulunmasını istedi.

Kapalı Alan Yeniden Tanımlandı
Yeni süreçte, işletmelerdeki açık ve kapalı alan tanımlamalarındaki belirsizlik de giderildi.

Yeni düzenlemeye göre, camekânlı alanların hepsi, pencere açık dahi olsa kapalı alan olarak kabul edilecek.

Cezaların Tahsili
Yasak ile ilgili bir başka eleştiri noktası da, cezaların tahsiline yönelikti. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı denetimlerde, ceza tutanaklarının bazı belediyelerde bekletildiği görüldü.

Sağlık Bakanlığı, kesilen cezaların belediyelerce bekletilmeden onaylanmasını ve görevini yerine getirmeyen tüm kamu görevlileri ve belediye encümeni üyeleri hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Bu konuda ihlallerin kaymakamlıklara, valiliklere ve İçişleri Bakanlığı'na bildirilmesi yöntem olarak gösterildi. Ayrıca, "keyfiyetin gerektiğinde yetkili mercilere ve cumhuriyet savcılıklarına intikal ettirilmesi" istendi.

Mayıs 2008'den günümüze kadar yapılan denetimler 1 milyon rakamına yaklaştı.

6 bin 164 TL'ye Kadar İdari Para Cezası Verilecek
Denetçiler, 50 bin işletmeye cezai işlem uyguladı. Uygulanan denetimlerde işletmelere 2011 yılından itibaren 616 TL'den 6 bin 164 TL'ye kadar idarî para cezası verilecek. Kişilere verilen ceza ise 75 lira oldu.

Türkiye genelinde 2 bin 497 tütün kontrolü ekibi bulunuyor. Toplam sayıları ise 7 bin 549 kişi. Bunların içinde 2 bin 589 sağlık personeli, bin 626 emniyet personeli, bin 550 belediye personeli ve bin 775 diğer kamu personeli yer alıyor.
trt türk

seyyah1906

seyyah1906

Güncel Sağlık Haberlerinden Videolardan oluşan Blogumuz
Ana sayfaya gitmek için tıkla →

Hiç yorum yok :
Write yorum

ÖNERİ VE YORUMLARINIZ

© 2014 deva arayanlar . Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger .