-->

12/20/2010

bağırsak kurtları hastalık tedavisinde kullanılıyor

    12/20/2010 10:03:00 ÖS   Yorum yok

hastalık tedavisinde kullanılıyor

Kişilerin kendi üzerinde özel olarak yaptıkları deneylerin aslında tıp araştırmalarında yeri yoktur. Fakat ender durumlarda önemli sonuçlar çıkabiliyor. 

Örneğin kronik iltihaplı bağırsak hastalığına (Colitis ulcerosa) yakalanan bir Kaliforniyalı (34) 2004 yılında bir parazit kurdun yumurtalarını yutunca hastalık düzelmiş. Kolitin kurtlarla tedavi etme fikri aslında yeni değil diyor New York Üniversitesi parazit uzmanı P’ng Loke. Loke’ın araştırmaları bu parazite bağlı enfeksiyonların, mukoza üretimini teşvik ederek hastalık semptomlarını hafiflettiğini göstermiş.



Bilim insanının sözünü ettiği parazit, yaklaşık olarak beş santim uzunluğundaki kamçı kurdu (Trichuris trichiura). Parazit ince ve kalınbağırsaktaki mukoza hücreleriyle besleniyor. Dünya genelinde bu paraziti taşıyanların sayısı 750.000 civarında ve bu insanların neredeyse hepsi Afrika’nın, Asya’nın ve Latin Amerika’nın tropikal veya subtropikal bölgelerinde yaşıyor. Colitis ulcerosa gibi iltihaplı bağırsak hastalıkları bu bölgelerde oldukça ender görülürken yüksek hijyenik standartlara rağmen

Avrupa ve Kuzey Amerika’da bağırsak hastalıkları çok yaygındır. 

En çok ortaya çıkan semptomlar karın ağrısı ve kanlı ishal. Bilim insanları hastalığın bağışıklık sisteminin raydan çıkmasıyla ilgili olduğunu düşünüyor.

Kendisi üzerinde deney yapan Kaliforniyalıyı düzenli inceleyen Loke ve ekibi, birkaç ay sonra hastalığın önemli ölçüde iyileştiğini görmüş; üstelik parazit yumurtalarının etkisi üç yıl devam etmiş. Bu sürenin ardından alınan yeni kurt yumurtaları ile semptomlar iyice azalmış. (Science Translational Medicine) İyileşme, kendisini immünolojik alanda da gösteriyor.

Buraya kadar her şey iyi güzel ancak kurtlar bağırsaklara zarar verebilir. Gerçi incelediğimiz hastada bir sorun çıkmadı ama diğer insanlarda iltihabı kötüleştirebilir de diyor bilim insanları. Şimdilik bu tedaviden kimin yararlanacağı kimin yararlanamayacağı henüz bilinmiyor. Loke bundan sonra normalde domuzlarda bulunan ve daha az riskli olan kurtlarla araştırma yapmayı planlıyor.
cumhuriyet bilim teknik

seyyah1906

seyyah1906

Güncel Sağlık Haberlerinden Videolardan oluşan Blogumuz
Ana sayfaya gitmek için tıkla →

Hiç yorum yok :
Write yorum

ÖNERİ VE YORUMLARINIZ

© 2014 deva arayanlar . Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger .