-->

12/30/2010

artık hastalık tanı ve teşhisi mobil tahlil ile mümkün olacak

    12/30/2010 12:20:00 ÖÖ   Yorum yok

Avea’nın 18 ay içinde uygulamaya koyacağı ‘mobil tahlil’ projesiyle hastalıkların tanı ve teşhisi cep telefonundan yapılabilecek. 

mobil tahlil ile mümkün


Kaliforniya Üniversitesi’nden Dr. Aydoğan Özcan’ın geliştirdiği uygulama, doktorların cep telefonlarına eklenecek bir aparatla tanı yapabilmelerine olanak tanıyacak.

AVEA, cep telefonuyla sıtma, AIDS, tüberküloz gibi hastalıkların uzaktan tanı ve tahlilinin yapılmasını sağlayacak. Sistem, doktorların cep telefonlarına entegre edilecek merceksiz mikroskoplarla tahsil yapmasına imkan verecek. ABD Kaliforniya Üniversitesi işbirliğiyle Türk araştırmacı Dr. Aydoğan Özcan tarafından geliştirilen projenin 18 ay içinde uygulamaya konulması hedefleniyor.

Hayatı kolaylaştıracak

Projenin tanıtım toplantısına katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, mobil tahlil gibi buluşların herkesin hayatını kolaylaştırdığını belirterek, “Cep telefonunda konuşma işin küçük bir bölümü haline geldi. Artık mobil tahlil gibi katma değerli hizmetler arttı. Bu nedenle bilgi otoyollarını daha da genişletmemiz lazım” dedi. Yıldırım, geçmişte ellerinde tansiyon aletleriyle gezerek tansiyon ölçenlerin bulunduğunu da hatırlatarak, “Bu projeyle ellerinde bir cep telefonu bulunan tahlilcilerin olacağı” esprisini yaptı.
Avea CEO’su Erkan Akdemir de, mobil tahlil projesinin sağlık uygulamalarını zamandan ve mekandan bağımsız kılarak insanların ayağına götürecek ve devrim yaratacak nitelikte olduğunu söyledi. Akdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece Türkiye’de değil, dünyada örneği olmayan bu proje ile bilim kurgu filmlerinde görülecek uygulamalar hayata geçecek. Sağlıkta yeni bir format yaratılmasına öncülük yapıyoruz. Proje, 7 bine yakın sağlık ocağını merkezlerdeki gelişmiş sağlık kuruluşlarına bağlayacak bir köprü olacak.”

Tele tıp teknolojileri

Kaliforniya Üniversitesi’nde biyoteknoloji ve nanoteknoloji alanında araştırmalar yapan ve
‘mobil tahlil’ projesinin geliştirici olan Dr. Aydoğan Özcan, üniversitede birtakım hastalıkların teşhisi ve zamanında müdahalesi konusunda çözüm bulmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı. Dr. Özcan, geliştirdikleri merceksiz mikroskopları cep telefonlarına entegre ettiklerini, böylece tahlillerin yapılabildiğini belirterek, sistemin işleyişi ile ilgili, “Çok teknolojik özellik gerektirmeyen bir cep telefonunun arkasına yerleştirilen cep telefonu mikroskobuyla bilgiler anında tahlil merkezine aktarılıyor. Buradan alınan sonuçlar cep telefonuna aktarılıyor” dedi.

Hedef Ar-Ge payını yüzde 2.5’e çıkarmak

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Ar-Ge’nin öneminin artık Türkiye’de anlaşılmaya başladığına da dikkat çekerek, şunları söyledi: “Ar-Ge’ye ayrılan pay Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) binde üçtü. Şimdi bu oran yüzde 1’i zorluyor. Hedefimiz bu payın yüzde 2.5’a ulaşmasını sağlamak. Artık özel sektör de Ar-Ge’ye para harcıyor. Bu alanda özel sektöre verilen teşviklerle Ar-Ge çalışmaları arttı.”

Çevre ülkelerde kullanılabilir

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, mobil tahlil projesinin sektördeki dönüşümü gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu: “Standart işletmeler yok artık. Ar-Ge’ye 65 milyon liralık yatırım yapan operatörler var. Türk mobil işletmeler ciddi oranda da ödül alıyor. Standart işletmeciliğin ötesinde yatırım yapıyorlar. Mobil tahlil projesi sadece Türkiye değil çevre ülkelerde de kullanılabilir.”
hürriyet ekonomi

seyyah1906

seyyah1906

Güncel Sağlık Haberlerinden Videolardan oluşan Blogumuz
Ana sayfaya gitmek için tıkla →

Hiç yorum yok :
Write yorum

ÖNERİ VE YORUMLARINIZ

© 2014 deva arayanlar . Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger .