Albayrak, yazılı açıklamasında, özellikle Devrek, Alaplı ve Ereğli ilçelerinde olmak üzere acı bal zehirlenmelerinde artış yaşandığını, il genelinde 128 vakaya rastlanıldığını belirtti.
Acı bal zehirlenmesinin halk arasında "dağ gülü" olarak bilinen "rhododendron" familyası bitkilerinden beslenen arıların ürettiği balın tüketilmesiyle ortaya çıktığını anlatan Albayrak, şunları kaydetti:
"Rhododendron ailesi üyelerindeki bitkinin tüm parçaları zehirlidir.
Karadeniz Bölgesi'nde yetişen bu çiçeklerde bulunan 'grayanotoksin' adlı maddenin arılar tarafından alınmasıyla zehir bala karışır. Balda zehrin bulunup bulunmadığı anlamak ancak analizlerle mümkün olabilmektedir.
Halk arasında 'deli bal' olarak da bilinen balın yenilmesinden bir iki saat sonra belirtiler ortaya çıkar ve zehirlenme ciddi değilse 12-24 saat içinde düzelir. Ancak hayatı tehdit eden zehirlenmeler de olabilir.
Balı yiyen kişide uyuşma, karıncalanma, yanma hissi, ağız etrafından uyuşma, burunda kaşınma, deride ve gözlerde kızarıklık, baş dönmesi gibi bulgular, koma hatta ölümle bile sonuçlanabilmektedir. Kentte bu yıl 128 kişinin zehirlenmesine yol açan acı bal tüketilmemeli."
trt türk
Hiç yorum yok :
Write yorumÖNERİ VE YORUMLARINIZ