Araştırmaya göre, yumurta sayısını artırmak için ilaç alan kadınlarda kansere dönüşebilecek yumurtalık tümörü oluşması riski en az üç kat fazla.
Ama uzmanlar, kesin riskin çok düşük olduğunu vurguluyor. Bir kanser vakfı, Human Reproduction adlı dergide yayımlanan araştırmanın çok az sayıda kişiyi kapsaması yüzünden sonuçların kesin sayılamayacğını belirtti.
Araştırma kapsamında 1980 ve 90'lı yıllarda Hollanda'daki tüp bebek kliniklerine giden toplam 25 bin kadının sonraki sağlık durumları incelendi.
Bu inceleme sonunda düşünülenden daha fazla sayıda kadında yumurtalık tümörü görüldü.
En fazla artış, bazen kansere dönüşebilen, selim ve habis arası özellikler gösteren yumurtalık tümöründe tespit edildi.
Bu tümör diğerlerinden daha az agresif olmasına karşın, ameliyat gerektiriyor. Tümör, her bin kadından birinde görülüyor. Fakat araştırmaya göre, yapay döllenmeyle çocuk sahibi olan kadınlarda bu oran binde 3,5.
Araştırma sonucunda diğer tümör türlerinde de küçük bir artış görüldü.'Risk abartılmamalı'
Uzmanlar suni döllenme yaptıran kadınlarda ortalama olarak, yumurtalık kanserine yakalanma oranının iki kat fazla olduğunu söylüyor.
Araştırma başkanlık eden uzmanlardan Prof. Flora van Leeuwen, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bu tümörlerin oluşması açısından kesin risk oranı çok düşük. Ama ameliyat gerektiren habis 'borderline tümörü' riskinde artış var. Kadınlar, bu risk konusunda bilgilendirilmeli. Ama risk, çok da abartılmamalı." dedi.
Araştırmanın bir diğer yazarı Prof. Curt Burger da, "Verilmesi gereken başlıca mesaj, IVF tedavisi görmüş kadınların paniğe kapılmaması gerektiği. Bu kişilerde yumurtalık kanseri olayları son derece düşük." dedi.
Hiç yorum yok :
Write yorumÖNERİ VE YORUMLARINIZ