25 yaşında bir kadın, bebek sahibi olabilmesi için yapılacak sıradışı bir rahim nakliyle tarihe geçmeye hazırlanıyor.
Genetik bir sorun dolayısıyla rahmi olmayan Sara Ottoson'a, öz annesinin rahmi nakledilecek.
Daily Telegraph gazetesine konuşan 56 yaşındaki anne Eva Ottoson, çığır açabilecek bu uygulamayla, kendi öz kızına rahmini veren ilk kadın olacak.
Stockholm'de çalışan Sara Ottoson, gazeteye verdiği mülakatta, kendisinin içinde büyüdüğü rahmin vücuduna nakledilecek olmasından rahatsız olmadığını söyledi.
Sara, "Ben biyoloji öğretmeniyim, rahim benim nazarımda diğer organlardan farksız. Ama annem bunu garip bulup bulmadığını sordu. Benim yanıtım ise hayır, oldu" diyor.
Sara, en çok annesinin büyük bir operasyon geçirecek olması nedeniyle kaygılandığını da ekliyor.
İngiltere'nin Nottingham kentinde yaşayan anne Eva Ottoson da "kızımın rahme ihtiyacı var ve ben de en iyi bağış yapacak kişiysem, öyle olsun. Onun benden daha fazla ihtiyacı var; rahmim bana iki kız çocuk verdi." diye konuştu.
Anne - kız, bir hayli karmaşık olabilecek naklin gelecek bahara İsveç'te yapılmasını umuyor.
Sara Ottoson, her 1500 kadından birini etkileyen bir sendromdan muzdarip; rahmi ve döl yatağı bulunmuyor.
Ancak operasyonun başarıya ulaşması halinde, kendi yumurtalarıyla erkek arkadaşının spermleri laboratuvarda döllenerek annesinden kendisine nakledilecek rahme konacak.
Tıbbi heyete başkanlık edecek doktor Mats Brannstrom, operasyonun, böbrek, karaciğer ya da kalp ameliyatlarından daha zor olduğunu söyledi.
Bilinen tek rahim nakli 2000 yılında yapılmıştı.
46 yaşındaki bir kadından alınan rahim, geçirdiği kanama sonucu rahmini kaybeden 26 yaşındaki bir kadına nakledilmiş, ancak çeşitli komplikasyonlar sonrası 99 günün ardından, doktorlar rahmi almak zorunda kalmışlardı.
bbc türkçe
Hiç yorum yok :
Write yorumÖNERİ VE YORUMLARINIZ