-->

5/11/2011

ilaç firmaları arasında yapılan bir anket sektörün sıkıntılarını ortaya çıkardı

    5/11/2011 09:24:00 ÖS   Yorum yok

anket sektörün sıkıntıları

Alınan kararların araştırmacı ilaç firmalarının Türkiye'deki AR-GE yatırımlarını nasıl etkileyeceği sorulduğunda katılımcıların yüzde 69,5'i yatırımların azalacağını belirtirken, katılımcıların yüzde 91,3'ü bu koşullarda firmasının görünür bir gelecekte üretim veya idari yatırım yapmayı düşünmeyeceğini vurguladı.


Çalışmaya katılanların yüzde 60,9'u planlanan bazı yatırımların tekrar gözden geçirilmekte olduğunu, bunların iptallerinin söz konusu olabileceğini kaydetti. Gözden geçirilen yatırımların 3'ünün 50 milyon doların üstünde bulunduğu bildirildi. Firmaların yüzde 52,2'si ise sektörde uygulanan politikalar nedeniyle bazı yatırımların iptal kararlarının alındığını bildirdi. Bunlar arasında da 50 milyon doların üstünde 2 yatırımın olduğu belirtildi.
Ankete katılan yöneticilerin yüzde 95,7'si yapılacak yeni bir fiyat indiriminin işlerini olumsuz etkileyeceğini ifade ederken, yüzde 78,2'si araştırmacı ilaç firmalarının görüşlerine değer verilmediği ve etkin bir paydaş olarak karar süreçlerine arzu edilen biçimde dahil edilmediklerini belirtti.

Sektörde iş yapabilme ortamının bozulduğundan yakınan katılımcılar, bunun en önemli nedenleri arasında öngörülebilirliğin bulunmamasını, korumacı politikaları, fikri mülkiyet haklarının yeterince güvence altında olmadığını düşündüklerini ve şeffaflık olmamasını gösterdi.

Ankete katılan yöneticilerin yüzde 56,5'i sektörde uygulanan politikalar nedeniyle istihdamın yüzde 20'ye varan oranlarda, yüzde 17,4'ü ise yüzde 20'den fazla azalacağı tahmininde bulundu.

Ankete katılan uluslararası araştırmacı ilaç firması yöneticilerinin ''önemli'' bir endişesi de ''Türkiye'de uygulanan politikaların genel merkezlerin ülkeye bakışına olan etkileri'' konusunda ortaya çıktı. Katılımcıların tamamı, fiyat indirimlerine odaklanan politikaların, genel merkez yönetimlerinin Türkiye'ye bakışlarını olumsuz etkilediğini kaydetti. Bu olumsuz izlenimin sonuçları ise ''genel merkezler tarafından alınan yatırım, istihdam ve teknoloji transferi gibi kararlarda Türkiye'nin dışlanması'' oluyor.

''Anket sonuçları endişe verici''


AİFD Başkan Yardımcısı Engin Güner, yaptığı değerlendirmede, anket sonuçlarının ''oldukça endişe verici olduğunu'' belirterek, şunları kaydetti:
''Bu sonuçlar sektörümüzde kelimenin tam anlamıyla bıçağın kemiğe dayandığını gösteriyor. Son 2 yıldır alınan kararlar ardından oluşan ortamda artık ülkemizde yapılması planlanan yatırımlar ciddi bir şekilde sorgulanmaya, iş planları tekrar gözden geçirilmeye başlanmıştır. Bugüne kadar pek çok özveride bulunmuş olan sektörümüz bir fiyat indirimini daha kaldırabilecek durumda değildir. Sektörün hızla geliştiği Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya arasında yer alan Türkiye'nin yatırım ve teknoloji transferi açısından artık cazibesi azalmakta, bu ülkelerin gerisinde kalmaktadır. En büyük endişemiz ise hastalarımızın ilaca erişiminin zorlaşması riskidir. Ancak endüstri olarak bunu önlemek için her zamanki hassasiyetimizle elimizden geleni yapmaktayız.''
cumhuriyet portal

seyyah1906

seyyah1906

Güncel Sağlık Haberlerinden Videolardan oluşan Blogumuz
Ana sayfaya gitmek için tıkla →

Hiç yorum yok :
Write yorum

ÖNERİ VE YORUMLARINIZ

© 2014 deva arayanlar . Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger .