ABD’de çalışan Prof. Kutluk Oktay göğüs kanseri tedavisi gören İngiliz hastanın kemoterapi öncesi alınıp dondurulan yumurtalık dokusunu başarıyla yerine nakletti. Öncü nitelikli ameliyat kemoterapi nedeniyle kısır kalan kadınlar için umut yarattı.
ABD’de çalışan ve kısırlık tedavisi konusunda dünyanın en önde gelen uzmanlarından biri kabul edilen Prof. Dr. Kutluk Oktay kanser tedavisi gibi nedenlerle doğurganlığını yitiren kadınlar için umut yaratan bir gelişmeye imza attı. Göğüs kanseri tedavisi nedeniyle kemoterapi tedavisi gören ve 39 yaşında menopoza giren İngiliz hasta Rebecca Leach’in daha önce yumurtalığından alınıp dondurulan bir doku tekrar dikildi. Dünyada bir ilk olan ve Kutluk Oktay tarafından gerçekleştirilen operasyonda Da Vinci robotu kullanıldı.
İngiliz onu Skype’tan buldu
Büyük bir hassasiyete sahip olan ve daha önce kalp ameliyatlarında kullanılan Da Vinci 5 yıl önce Leach kemoterapiye girmeden önce alınan dondurulmuş dokuyu başarıyla nakletti. İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşayan Rebecca Leach, konu hakkında Skype üzerinden yaptığı danışmalardan sonra Kutluk Oktay’ın görev yaptığı New York’ta bıçak altına yattı.
Ameliyat öncesi bir yıl dünya çapında çok sayıda jinekolog ve doğum uzmanıyla görüşen Leach sonunda Oktay’da karar kıldı. Doktor Oktay öncü nitelikteki ameliyatın başarı şansının düşük olduğunu söylemesine rağmen eski bir iş kadını olan Rebecca Leach ameliyat olmak istedi.
Bunun üzerine Leach’in yumurtalığı Da Vinci robotu tarafından kesildi ve daha önce alınıp dondurulan doku tekrar içeri dikildi. Diğer doku parçaları dikilemeyecek kadar küçük olduğundan diğer yumurtalığa enjekte edildi. Leach ameliyattan sadece birkaç saat sonra taburcu edildi.
PROF. OKTAY’DAN ‘DONDURMA’ NAKİL
DÜNYANIN en ünlü kısırlık uzmanlarından olan Prof. Dr. Kutluk Oktay, ilk yumurtalık naklini 1999’da yaparak menopoz yaşını geciktirme konusunda önemli bir adım atmıştı. Oktay Hacettepe Üniversitesi’nden mezun oldu. ABD Başkanı’na danışmanlık yapan kurulda kanserin kısırlık üzerindeki etkileri konusunda uzman olarak katıldı. Daha sonra el derisinde yumurta büyüterek kısırlığa karşı dev bir adım attı. Tıp kariyerinin 10 yılını ABD’deki Cornell Üniversitesi’nde geçiren Oktay, 2008 yılında buradan ayrılarak New York Medical College’ta kısırlık tedavisi birimini kurdu. ABD’nin Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden bugüne kadar 3 araştırma fonu alan Oktay, menopoz tedavisi konusundaki çalışmalarını sürdürüyor.
hürriyet dünya
Hiç yorum yok :
Write yorumÖNERİ VE YORUMLARINIZ