-->

1/28/2011

orta kulak iltihaplanması sık tekrarlıyorsa kalıcı sağırlık yapabiliyor

    1/28/2011 05:57:00 ÖS   3 yorumlar

kalıcı sağırlık yapabiliyor

Tedaviye geç kalınan ve kronik hale gelen orta kulak iltihabı, kalıcı sağırlığa neden olabiliyor.


Uzmanlar, iltihabın etkisiyle kulak zarının delinmesi ile başlayan hastalığın, bazen kulakta tıkanıklık, işitme azlığı, çınlama, zarda deformasyon, kemikcik iletim mekanizmasında bozulma ile kendini gösterdiğini ve hastalığın kronikleşmeye başladığında derecesi farklı olmak kaydıyla kesinlikle işitme kaybına yol açtığı uyarısında bulunuyor.

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Suat Özbilen, orta kulak iltihabının viral ve bakteriyel enfeksiyon şeklinde olan ve genellikle üst solunum yollarında bir enfeksiyonu takiben iltihap oluştuğunu söyledi.


En yüksek risk grubunun doğumdan 2 yaşına gelinceye kadar geçen süreyi kapsadığına dikkati çeken Özbilen, ''Çoçuk, yeni doğan bebek, immünolojik gelişimini tamamlamadığı için enfeksiyona açıktır. Anatomi ve fizyolojinin tam olgunlaşmaması, beslenme ve yaşam koşulları gibi çevresel faktörler de etkilidir'' dedi.

Özbilen, çocuğun ev ortamından çıkarak kreş, okul gibi kalabalığın içine girdiği 2-6 yaş aralığının da orta risk grubuna girdiğini belirterek, orta kulak iltihabının sonbahar, kış ve ilkbahar dönemlerinde daha sık görüldüğünü, 12 yaşına kadar çocuklara dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Hastalığın gelişiminde yaşam alanının, viral enfeksiyonun, yaşam alanındaki çocuk sayısının birden fazla olmasının, çocuklardan birinin evde diğerinin okula gidiyor olmasının riski artırdığına işaret eden Özbilen, ''Ortamda sigara içilmesi, kötü hava şartları, yeterince anne sütü alınmaması da önemli risk faktörlerini oluşturuyor'' diye konuştu.

Kulak zarı delindiğinde, sorunun ortadan kalkmaması ve hekim takibi yapılmaması halinde hastalıklı doku gelişerek kulak boşluğun içinde ya da kafa içinde komplikasyonlara yol açabiliyor. İltihap beyne ulaşarak, beyin dokusunda ve çevresinde çeşitli enfeksiyonlara ve apseye yol açabiliyor, ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

Kronik aşamada bu riskler daha da artıyor. Kemik eriyebiliyor ve iltihap doğrudan beyne ulaşabiliyor.


Bu aşamada ilaç tedavisi ve beraberinde cerrahi müdahale gerekiyor.

Operasyonla gelişen dokunun bölgeden çıkarılarak, elde kalan dokularla kulak yapısının tamir edilmesi gerekiyor. Hastalara, belli oranda işitme kazandırılabiliyor.

15-20 yaşına gelen bir çocuk hala tanı ve tedavi almadığında sorun kaçınılmaz oluyor.

Bu nedenle, sık sık kulağında problem olan çocukların düzenli takipte olması gerekiyor.


Çünkü, erişkinlikteki işitme kayıplarının çoğunun gerekçesi, çocukluk çağında tedavi edilmemiş orta kulak iltihabından kaynaklanıyor.
trt türk

seyyah1906

seyyah1906

Güncel Sağlık Haberlerinden Videolardan oluşan Blogumuz
Ana sayfaya gitmek için tıkla →

3 yorum :
Write yorum
  1. merhaba, annem 46 yaşında griple birlikte gelen bir işitme kaybı yaşadı, gribi geçtiğinde işitme kaybı hala devam ediyordu doktora gittiğinde yukarıda yazdığınız açıklamaların aynısını söylemişler ilaç tedavisi verilmiş, ameliyat gerekebilir denmiş. Çok korkuyoruz şuanda iltihabın çene kemikleri ve tüm kulağı sardığını söylemişler, sonuç veren bir tedavisi yok mudur hocam? Ameliyat aşamasında ne tür bir operasyon gerektirir? Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. alttaki linke tıklayarak http://www.eniyihekim.com/ankara/kulak-burun-bogaz/12163/suat-ozbilen.htm Prof. Dr. Suat Özbilen'den randevu alabilir veya soru sorabilirsiniz

      Sil

ÖNERİ VE YORUMLARINIZ

© 2014 deva arayanlar . Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger .